– Vi är väl förberedda för att ta emot många besökare detta jubileumsår. Med erfarenheter från förra året tror vi att vår typ av småskaligt besöksmål, med tillgång till genuina kultur- och naturupplevelser, kommer att vara välbesökt, säger Stig Jönsson, ordförande Föreningen Hyttan. Glädjande nog kommer vi trots pandemin att kunna genomföra våra planerade arrangemang – både musikevenemang och våra sex marknadslördagar.

Här följer några nyheter inför årets säsong:
• Jubileumsutställning i Hyttan och utgivning av jubileumsboken Axmar bruk 350 år
• Berättarkvällar med historiska teman
• Ny lekplats för barn 
• Axmar bruksbod har utökat sin B&B-kapacitet
• Nytt växthus för cafégäster
• Konstverket Järn-Britas koja för exklusiv övernattning
• Ny mountainbikeled för cyklister
• Båtlördag den 31 juli

Höjdpunkten på jubileumsfirandet är en jubileumskonsert i Hyttan den 14 augusti. Lena Willemark, violin och sång, Lisa Långbacka, accordeon och Lisa Rydberg, violin underhåller med delvis nykomponerad musik från traktens rika historia. Landshövding Per Bill jubileumstalar.

– Dessförinnan bjuder vi också på musik i Hyttan den 25 juli med SWUNG, hälsar Stig. Våra entreprenörer har också förberett sig på olika sätt inför jubileumsåret och har sina speciella jubileumserbjudanden.

Se hela jubileumsprogrammet på den nya destinationswebben här:
https://axmarbruk.se/sasongsprogram


Media är välkomna till en pressträff i Axmar bruk (vid Axmar Brukscafé, Axmarstig 213) onsdagen den 30 juni 2021 kl 14.00, då vi gärna berättar mer om vårt jubileumsår.

Kontaktpersoner:
Stig Jönsson, ordförande Föreningen Hyttan, 070-593 04 74
Sture Toresson, Axmar Brygga Havskrog, 073-071 40 11
Lena Bäck, Axmar Brukscafé, 070-828 58 97
Ulrike Steiner, Axmar Bruksbod B&B, 076-775 52 32
Inger Skoglund, Atelje Bläckhornet, 070-591 46 17
 

Om Axmar bruk
Axmar bruk är Gästriklands första och hittills enda kulturreservat. Det omfattar en välbevarad hytta, en vacker engelsk park och hamnområdet med utställningslokal och båthus. Axmar bruk ägs av den ideella föreningen Hyttan, som sköter reservatet på uppdrag av Länsstyrelsen Gävleborg.

Axmar Brygga Havskrog är inrymd i en gammal magasinsbyggnad vid hamnen. Den byggdes på 1870-talet av slaggsten från järnbruksdriften. Axmar Brukscafé finns i den gamla orangeribyggnaden och på bruket finns även Axmar Bruksbod med Bed & Breakfast.

Föreningen Hyttan tillsammans med ett antal offentliga aktörer samt entreprenörerna på orten arbetar aktivt med att utveckla Axmar bruk som besöksmål. Det bygger på vår orörda kultur- och naturmiljö.

För mer information om Axmar bruk se https://axmarbruk.se

Foto: Axmar bruks nya attraktion konstverket Järn-Britas koja som man kan övernatta i. Foto Carina Remröd.